Takové a podobné otázky padají, když k nám přijde většina návštěv. Vždy jim trpělivě vysvětlujeme, že principem energeticky pasivního domu jsou co nejmenší ztráty tepla ven a co největší zisky tepla zvenčí. Zjednodušeně řečeno dům je konstruován a postaven jako termoska. Tedy izoluje, ale s výhodou toho, že ji (termosku) můžete hezky provětrávat opět s minimálními ztrátami tepla. Na rozdíl od běžných staveb můžete uspořit až  90 % nákladů na vytápění. Dům spotřebuje méně než 15kWh na m2 za rok, což je zhruba desetina spotřeby klasických domů z dob nedávno minulých. Pro fajnšmekry více na www.pasivnidomy.cz

Tepelná ztráta pasivního domu je tak nízká, že nepotřebujete běžný systém vytápění. Každý z obyvatel domu totiž produkuje teplo zhruba jako 100W žárovka (klasická, tedy ta co vydává více energie na ohřívání než svícení). Pak máme řadu běžných elektrických spotřebičů (TV, PC, lednice, myčka apod.), které také produkují teplo, i když jsou to úsporné typy. Navíc, pokud sebelehčeji zasvítí sluníčko, je drtivá většina oken situována na jih a když nastavíme venkovní žaluzie tak, aby paprsky mohly pronikat trojskly oken dovnitř,  pak nám s teplem často (a vydatně) pomáhá zadara i sluníčko. 

No a abychom teplo hezky rozváděli po domě a zároveň vyměňovali pravidelně část vzduchu za čerstvý zvenčí, máme v technické místnosti rekuperační jednotku. Pro laiky, náš „rekuperák“ je stroj, který když vyhání vzduch z domu, ještě jej na chvíli zdrží na pokec s čerstvým vzduchem zvenčí a tihle dva vzdušní týpci si kromě výměny informací jaké to bylo a jaké to bude vymění i velkou část tepla. Proto jde dovnitř sice čerstvý, ale zároveň už ohřátý vzduch, navíc díky filtrům zbavený pylů, prachu a jiných chuťovek. Tenhle čisťoučký vzduch se pak rozvede do pokojů pomocí výduchů v podlaze v každém z pokojů a je vymalováno, tedy vlastně ehm, vyvětráno. Navíc máte stálý pocit čerstvého vzduchu, ale bez průvanu, který vzniká při klasickém větrání okny.

 Proto nepotřebujeme komín. Proto nejen že nemrzneme, ale máme v zimě doma spíše ještě tepleji než tomu je v běžných domech. Proto nemáme klasické topení, ale jen vzduchotechniku. Proto netopíme klasicky, ale většinou sami sebou, spotřebiči a za pomoci sluníčka. A proto nemusíme otevírat okna a přesto máme doma stále česrtvý a čistý vzduch. Ale na druhou stranu pokud bychom chtěli okna otevřít, tak kdykoliv můžeme. Ale o otevírání oken, kvalitě vzduchu a dalších příhodách v pasivním domě zas až někdy příště.


Autor pracuje jako senior manažer Oddělení společenské odpovědnosti Vodafonu.